Pieter Pander exposeert in Drents Museum

1 oktober , 2007 at 17:50 Plaats een reactie

Gister was de officiële opening van de expositie van Pieter Pander – Geen bloemen. In overleg met het secretariaat mocht ik als stagiair daarbij aanwezig zijn, mits er plek was. De introductie van de expositie vond plaats in het naast gelegen centrum voor Kunst en Cultuur, het ICO-gebouw. De zaal heeft een beperkte capaciteit en op last van de brandweer mag dat absoluut niet worden overschreden.6813.jpeg

Samen met mijn vriendin sloten we aan in de rij. Het was druk, heel druk. Even zag het er naar uit dat we (er waren meerdere mensen die niet direct een plek kregen toegewezen) rechtsomkeert konden maken. Er hadden zich veel meer mensen aangemeld dan het ICO ruimte bood. Uiteindelijk viel het mee, een groote gedeelte van de aanmeldingen was niet komen opdagen, en hadden we een prima plek linksvoor het podium.

De opening was een leuke aaneenschakeling van verschillende sprekers. Zo vertelde conservator van het Drents Museum Harry Tupan, verantwoordelijke voor deze expositie, over de mens Pieter pander_koeienkop.jpegPander en zijn werk. De expositie geeft een groot overzicht van zijn werk weer in de periode 1987 – 2007. Er hangen zo’n 130 schilderijen en tekeningen van Pander. Bij de zelfportretten is goed te zien dat het werk een overzicht is van een langere periode. Daarnaast is ook minder bekend werk van hem te zien. Je moet dan denken aan houtskoolschetsen van bouwputten en olieverfschilderijen van scheepswerfen, meerpalen en kuilgras. Een gedeelte van zijn oeuvre is nog nooit eerder tentoongesteld geweest, tot nu toe, met dank aan bruikleengevers en sponsoren.
Maar ook het werk waaraan Pander zijn populariteit heeft te danken (portretten van zowel jong als oud, dieren (de koeien en honden zijn schitterend), ontbreken natuurlijk niet. Wat niet te zien zal zijn, zijn bloemen. Een onderwerp dat Pander weigert vast te leggen.

 De expostie is te zien van 2 oktober tot 6 januri 2008 in het Drents Museum te Assen. In de museumwinkel is een boek te koop behorende bij de expositie. Het is deel 11 in de serie ‘Monografieën van het Drents Museum over hedendaagse figuratieve kunstenaars’ en bevat bijdragen van  Harry Tupan, Liesbeth Grotenhuis en Annabelle Birnie. Zij gaan dieper in op het werk van Pieter Pander aan de hand van talloze foto’s. Ook is een door Harry Tupan gehouden interview met de figuratieve schilder Pander opgenomen. In een ‘limited edition’ is een speciale uitgave van het boek te koop met daarin een litho.
Later zal de expositie nog te zien zijn in het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek.

Entry filed under: Stage Drents Museum. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Picasa slideshow toevoegen aan blog Kunst in schuilkelders door H.P. Baard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Feeds

TellerT


%d bloggers liken dit: