Tussen Kunst en Kitsch doet vijf bijzondere vondsten

12 oktober , 2007 at 11:50 7 reacties

kunstkitsch

Nelleke van der Krogt en 14 taxateurs zijn onlangs op bezoek geweest om  opnames te maken voor het AVRO programma Tussen Kunst en Kitsch. De belangstelling was enorm (> 1000 bezoekers). Zelfs op marktplaats.nl werd gevraagd om kaartjes voor de taxatie.
Inmiddels is bekend welke bijzondere vondsten tijdens de opnamedag zijn gedaan.

De vijf bijzondere vondsten

Een gouden schippershorloge van Gijsbert Jacobus Nauta uit begin 18e eeuw werd getaxeerd door Fred Kats (expert klokken, horloges en instrumenten). Volgens de heer Kats geeft het bijzondere, met bloemmotief bewerkte horloge door middel van maanstanden de getijden van de kustplaatsen tussen Antwerpen en Texel aan.

Een Art Deco meubel van Jan Grijpman, getaxeerd door Frans Leidelmeijer (expert toegepaste kunst 1880-1970, speelgoed en affiches). De heer Leidelmeijer herkende de stoel direct als een creatie van Jan Grijpman, omdat hij zo’n zelfde stoel in zijn eigen collectie heeft. Lange tijd was hem onbekend wie de maker ervan was, totdat hij na het plaatsen van een artikel een telefoontje kreeg van de dochter van architect Jan Grijpman. Het meubel blijkt een onderdeel te zijn geweest van een opdracht voor de Bank Mees & Hope (tegenwoordig Mees Pierson).

Een schilderij van Dick Ket uit het begin van de 20e eeuw, getaxeerd door Frank Welkenhuysen (expert schilderijen 19e en 20e eeuw). De heer Welkenhuysen was erg onder de indruk van de vondst van dit schilderij van deze Magisch Realist.

Een schilderij van Roelant Saverij, getaxeerd door John Hoogsteeder (expert schilderijen 16e
-18e eeuw). Volgens de heer Hoogsteeder komt het niet vaak voor dat een schilderij uit de 16e  eeuw – en van een dergelijk museale kwaliteit – wordt gevonden.

Een ‘Boek der Teekenkunst’ van Abraham Bloemaart uit het einde van de 18e eeuw, getaxeerd door Bas Hesselink (expert boeken, prenten, gravures en tekeningen). Vanaf 1650 gaf Bloemaart dit tekenboek uit voor zijn leerlingen, waaronder Albert Cuyp. Volgens de heer Hesselink is deze specifieke uitgave extra bijzonder omdat deze nog volledige intact is.

In het voorjaar van 2008 wordt deze aflevering waarschijnlijk uitgezonden.

Entry filed under: Stage Drents Museum. Tags: , , , , .

Hoe meer bezoekers op jouw weblog te krijgen Online met Orange

7 reacties Add your own

 • 1. informio  |  17 november , 2007 om 1:46

  Leuk programma! Als student van de kunstacademie hoop je natuurlijk ook ooit zoiets moois te hebben gemaakt dat men er over 100 jaar nog over praat!

  Beantwoorden
 • 2. jp leijdekkers  |  30 november , 2007 om 16:27

  ik heb een landschap schilderij met huis op de voor grond pluswater met een brug er over +huizen op de achter grond met bomen
  er staat een naam op en volgens mij is dat
  c.guina maar ik weet dat niet zeker kunt u mij helpen.
  b.v.b.mijn dank co

  Beantwoorden
 • 3. H.Jansing  |  8 februari , 2008 om 11:41

  Geachte L.S. Graag wil ik u vragen of er iemand is die gespecialiseerd is in de werken van schilder de jongere.Ik denk namelijk dat ik een werk van hem heb , maar weet dat niet zeker .Hij is zo mooi en goed ingelijst dat ik het niet waag om dat los te maken .Dus ik hoop dat er iemand is die dat wil bekijken.Het is een afbeelding van de Amsterdamse haven uit 1950 ,en zoals veel werken van de Jongere met een minima aan kleur. Ik hoop dus op een reactie alvast bij voor baat dank .H.Jansing

  Beantwoorden
 • 4. Reinoud van den Berg  |  7 september , 2008 om 23:30

  ik heb onlangs wat antieke spullen van mijn ouders geerfd o.a.een Zeeuwse Kiefkast?? (paneelkast)antieke kist met platte deksel en 1 met gebogen deksel.delfsblauwe borden.Waayer kristal?? porselijn blauwe lijs.zilveren manden (tjes) speelgoed, doosjes.div.schilderijen.tinnen voorwerpen.tabakspotten.Friese staartklok met bruidskrans. postzegels en munten enz.enz. Ik zou graag weten door wie ik dit kan laten taxeren en of u dat doet. En wat daar de kosten van zijn.En bij wie ik deze spullen e.v.kan verkopen.graag verneem ik van u.Met vriendelijke groet R.B.v.d.Berg.

  Beantwoorden
  • 5. Jan Duifhuizen  |  25 april , 2013 om 12:37

   Ha Reinoud, ik hoor die staartklok nog tikken en slaan, in jullie huis op de singel. Mooie herinnering. Hoe is het met jou? Daar ben ik wel benieuwd naar. Met mij gaat het goed, ik woon tegenwoordig in Perth. Laat eens wat van je horen…, groeten van janduif@hotmail.com,

   Beantwoorden
 • 6. Rolf  |  10 september , 2008 om 8:23

  Beste Reinoud,

  Ik heb totaal geen verstand van antieke spullen, dus een taxatie kan ik ook niet doen. Als u met behulp van google zoekt naar taxeren antiek of iets dergelijks, zult u ongetwijfeld de nodige taxateurs vinden die u verder kunnen helpen.

  Ik ben zo vrij geweest om uw adres gegevens te verwijderen aangezien dit een simpele manier is voor kwaadwillenden om contact met u op te nemen.

  Succes met uw taxatie en eventuele verkopen.

  Beantwoorden
 • 7. Surmeli  |  22 oktober , 2009 om 12:43

  Beste,

  Ik ben in het bezit van een schilderij die mijn opa ooit van iemand heeft gekregen. Ik wil deze schilderij graag laten taxeren maar ik weet niet hoe en waar enz.. Bij voorbaat dank.

  Het gaat hier om Amerikaanse soldaten van een veldartillerie-eenheid uit de Eerste Wereldoorlog. Het schilderij dateert dus uit die periode of van net daarna. Dat het hier gaat om Amerikanen is te zien aan de beenstukken en de hoge kragen met daarop aan weerszijden koperen emblemen (met U.S. erop). De signatuur is te vaag om te kunnen determineren.

  De zogeheten paardentractie trekt een munitiekar met geschut waarop drie kanonniers zitten. Daarachter rijdt de stukscommandant. Op de paarden zitten nog drie kanonniers en maken de voorgeschreven zeventallige geschutseenheid compleet.

  Met vriendelijke groet,

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Feeds

TellerT


%d bloggers liken dit: